Panduan Bina Blog dengan Mudah dan Pantas.

Cara Disable Right Click Pada Blogspot

Cara Disable Right Click Pada Blogspot

Apakah fungsi sebenar untuk disable right klik? Rata rata blogger menyatakan tujuan utamanya adalah untuk mengelakkan daripada berlakunya copy paste pada kandungan blog mereka.

Menurut saya, disable right klik hanya membantu mengelakkan berlakunya copy link download, copy image url yang akan menyebabkan bandwidth mudah habis sekiranya menggunakan hosting berbayar iaitu wordpress.org.

Sekiranya anda ingin mengelak daripada kandungan blog anda di copy paste, widget yang sesuai adalah disable highlight. Jika disable right klik masih boleh di copy paste dengan menggunakan short key ctrl(win)+c / command(mac)+c.

Jadi sarananan saya adalah gunakan kedua-dua widget sekiranya anda tidak mahu kandungan blog anda di copy paste.

Dalam tuturial ini saya akan tunjukkan bagaimana untuk disable right click pada blogspot anda.

Langkah 1:
Login ke akaun blogspot anda

Langkah 2:
dari Dashboard klik layout

Langkah 3:
Klik Add Gadget >> Html Javascript
Baca tutorial Cara add Html JavaScript sekiranya kurang pasti

Langkah 4:
Copy kod berikut dan pastekan di Langkah 3

 <script language=JavaScript>
<!--

//Disable right mouse click Script
//By RG
//source code,  http://seo.rahmadgraphic.my

var message="Permission Denied!";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>


Langkah 5: 
Cara Disable Right Click Pada Blogspot

Klik Save dan Lihat Hasilnya. Mudah Bukan.

* Permission Denied! boleh di tukar kepada mesej lain seperti Wops tak ble right click bro!

Anda boleh lihat pada blog demo


Cara Disable Right Click Pada Blogspot

P/s : Dah disable right click? Jangan lupa pula nak baca artikel cara disable highlight, kerana hanya disable right clik kandungan anda masih boleh di copy dengan menggunakan shortkey keyboard.
Tag : Bina Blog
10 Komen untuk "Cara Disable Right Click Pada Blogspot"

terima kasih tuan. sangat2 membantu....
kes curi post makin banyak skarang...

Sama2 tuan. Semoga bermanfaat..

kenape x jadi pun saya buat tuan??

dh follow semua part ker tuan. Saya rasa sy dh terangkan dengan details

Tqvm..sy da buat utk blog sy http://thebeautyqueenshop.blogspot.com/ & mmg sgt2 membantu (^.^)

langkah 4 tu x perlu edit ke url blog tuan?

Terima kasih tuan. Sangat berguna untuk newbie macam saya ni. =)

Terima Kasih Sudi Singgah Komen...

Back To Top