Panduan Bina Blog dengan Mudah dan Pantas.

Setting Crawlers dan Indexing Pada Blogspot

Setting Crawlers dan Indexing Pada Blogspot

Setting Crawlers dan Indexing telah di perkenalkan oleh google pada paparan antaramuka blogspot sekitar tahun 2012 tak silap saya. Kalau dahulunya setting Crawler dan Indexing perlu di lakukan dengan cara menambahkan sedikit kode pada template html blogspot.

Kini ianya lebih mudah untuk memastikan anda menetapkan setting Crawlers dan Indexing pada blog anda dan saya akan tunjukkan kepada anda cara melakukan setting ini. Setting ini saya kategorikan sebagai advance setting kerana ianya sangat penting bagi menjana trafik melalui carian engine Google.

Sebelum itu jika anda belum mengetahui setting asas blogspot anda kena baca Setting asas pada blogspot seperti mana yang saya terangkan pada artikel lepas. Setting Crawlers dan Indexing pada blogspot terbahagi kepada dua iaitu Custom robots.txt dan Custom robots header tags. Ikuti langkah berikut bagi menetapkan setting advance ini pada blog anda.


Cara Setting Custom robots.txt Blog

Langkah 1
Login ke akaun blogspot anda. Klik Setting >> Search Preferences
Setting Crawlers dan Indexing Pada Blogspot



Langkah 2
Klik edit >> Kemudian klik enable >> Copy kode yang berikut:

User-agent: Mediapartners-Google
Disallow:
User-agent: *
Disallow: /search
Allow: /
Sitemap: http://www.rahmadgraphic.my/feeds/posts/default?orderby=UPDATED


Keterangan:
Tukar http://www.rahmadgraphic.my/ ke link blog anda.

Setting Crawlers dan Indexing Pada Blogspot

Kemudian Klik Save.

Cara Setting Indexing Blogspot

Langkah 1
Klik edit pada Custom robots header tags kemudian klik Yes

Langkah 2
Setting Custom Robots anda seperti paparan print skrin di bawah:

Setting Crawlers dan Indexing Pada Blogspot
Klik Save.

TAMAT. Mudah bukan? Kini blog anda lebih mudah untuk di indeks di carian engine google kerana robot telah di hantar untuk membaca artikel yang anda publish pada blog anda.
Tag : Bina Blog
4 Komen untuk "Setting Crawlers dan Indexing Pada Blogspot"

Thank you la for this information. I dulu sebenarnya kaki blogger gak tapi sejak sambung belajar ni blog dh x aktif. otak untuk blogging pun dh x aktif.. best blog awak ni.

Tutorial sangat bagu untuk pengguna blogspot. TQ bro.....

Macam2 tutorial saya jumpa ttg custom setting robot txt & header tags ni... naik pening nak yakin mana satu yg betul2 sesuai. Tutorial saudara sgt membantu.. simple & meyakinkan. T kasih!!

Terima Kasih Sudi Singgah Komen...

Back To Top